banner

banner

torsdag, oktober 22, 2015

Glad idag!

Nu blev jag riktigt glad! Läste en reselista på bloggen resfredag.se och fick då reda på att de stora svenska charterbolagen har tagit ett fint och viktigt beslut. Ving, Fritidsresor och Apollo har alltså slutat att erbjuda elefantritter och djurshower som aktivitet på sina resor. Detta gör de för att djuren ofta lider under träningen de genomgår. Ni kan läsa hela artikeln här.

 Bilden är tagen från artikeln.


Det betyder ju inte att verksamheten upphör, men förhoppningsvis är det en trend som kommer att efterapas av fler bolag och privatpersoner. I mitt tycke är det inte okej att hålla djur för enbart underhållning. Djur ska behandlas med respekt och leva under bra förhållanden. Att föda upp eller fånga t.ex. en tiger till att ta bilder med turister är inte ok. Den tigern lever ofta i allt för små utrymmen och får oftast svälta och lida i tränarnas försök att kuva dess vilja. Jag mår dessutom illa då jag tänker på att ett så fint djur tas ur sitt naturliga hem för att fotograferas med turister. Usch!

Tänk efter. En elefantritt kanske verkar som en kul grej på semestern i Thailand, men tänk ett steg längre. Vad har din handling för konsekvens för djuren? Du tycker kanske att din handling inte gör någon skillnad? Djuren är ju redan där och "alla andra" rider ju. Faktum är att verksamheten finns där för att det finns folk som vill rida elefant. Om vi slutar stöda såna saker, så slutar också spektaklet så småningom. Inget sker över en natt, men din handling gör definitivt en skillnad! Vill du se en elefant? Åk på safari.

Varför stanna vid elefanter? Unvik alla slags djurshower: delfinarier, rodeo, tjurfäktning(vissa traditioner är ämnade för att dö ut!), fotografering med vilda djur, zoon med små utrymmen, cirkus etc.

Bild från dailymail.

Vill du se delfiner och valar? Skippa delfinarierna och ta en båt ut från kusten. Det ordnas massor med valsafaris och andra liknande grejer. Då får du dessutom frisk luft och en härlig båttur. Framförallt får du se dessa fina djur i sin naturliga miljö, och inte i en plastdunk med läktare runtom. Inget konstlat showande och inga människoanpassade hälsningar, bara du och naturen. Låter inte det mycket mer värdefullt?

En bild på mig direkt efter att ha snorklat bland delfiner. Föga vacker i snorkel och utan smink, men minen kan man inte ta miste på!

2 kommentarer:

Annika/Resfredag sa...

Jag fick en riktig ögonöppnare efter att ha sett filmen Blackfish, kan verkligen rekommendera den! http://www.djurensratt.se/om-djurens-ratt/nyheter/blackfish-en-film-som-beror-och-uppror

Efter att ha sett filmen har jag tagit medvetna val att t.ex. inte gå på Loro Parque på Teneriffa. Alla kan inte göra allt, men alla kan göra något! Små förändringar är bättre än inga.

Jenn sa...

Jo, jag har också sett den. Jättebra film verkligen! Jepp, håller helt med. Tillsammans gör vi skillnad! :)