banner

banner

söndag, augusti 30, 2015

Oscarsborg

Igår bestämde vi oss för att göra något vi länge har funderat på, nämligen att besöka Oscarsborg i Drøbak. Oscarsborg ligger kanske 35 minuter med bil från där vi bor, och sen får man ta en liten färja över till själva holmen. Färjan tar kanske 5 minuter. Det var inte lika varmt som vi hade tänkt oss, men annars blev det en riktigt trevlig utflykt. Vi strosade runt bland gruslagda stigar, åt lunch, upptäckte underjordiska gångar och besökte fästningens museum(inkluderat i färjepriset på 100 nok t/rt). 



Färjebryggan 

 Återanvändning, javisst!

Lunch på hotellet var helt bra. Synd bara att det råkade vara en helikopter där den dagen som lyfte/landade var 5:e minut. Inte särskilt rofyllt med andra ord. 

Mannen var ett givande sällskap som vanligt... 

Vid ingången till själva borggården. 

Inne på borggården. 

Vad gömmer sig långt där nere i mörkret? 

Svar: en lång underjordisk tunnel/katakomb. Sjukt spännande! 

Hur kommer man ut igen?

Aha! Hittade en utgång! Är kusten klar? 

Lite smutsig blir man i underjordiska hålor. Tur att man är "vuxen" och kan tvätta sina egna kläder. 


Mål i sikte! Förbered anfall!

Och... skjut! (hehe, neeejdå!) 





Överlag en positiv upplevelse. Kändes väldigt likt Sveaborg, om än något mindre. Det fanns massor för barn att göra (t.ex. en mumin utställning) och de vuxna verkade trivas riktigt bra de också. Tillgängligt för funktionshindrade och hundar var tillåtna. Museet var inte speciellt häftigt, då fästningen bara har medverkat i ett enda slag 1940... så inte så historierikt som andra fästningar brukar vara. Dessutom var bara en del texter översatta till engelska. Något man kanske kunde bättra på för turisternas skull. Parkeringen vid färjan var inte heller tillräckligt stor.

I övrigt ett fint utflyktsmål en lördag på sommaren. Kan tänka mig att många åker dit och tar med sig picknick, går en tur eller kanske solar på gräsmattorna. Härligt ställe för hela familjen!

1 kommentar:

Maria sa...

Häftigt ställe! :)