banner

banner

måndag, maj 04, 2015

Gömt socker

Då var vi hemma från Skottland igen! Mannen drog tyvärr på sig nån slags förkylning och ligger hemma idag, men jag kämpar mig tappert igenom dagen. Efter flera dagars socker knarkande och skräpmat så är huvudvärken ett faktum. Abstinensbesvär, javisst!

Vi pratade en hel del om dolt socker och dess hälsoeffekter under resan. Inte minst pga att man klart såg en skillnad på storlekarna i Skottland mot här hemma i Norden. Speciellt damerna verkade vara flera storlekar större i medeltal än här hemma. Skulle gissa att ca 60% var överviktiga och ganska många av dem hade nog sjuklig fetma. Inte särskilt underligt då man såg på maten som serverades och det som folk åt. Chips eller franska serverades med nästan allt, och det fanns feta friterade rätter överallt. Läsk, alkohol och godis var billigt och i flera fall var de stora förpackningarna billigare än de små (och då menar jag inte kilopriset). Vi såg en skolklass som gick på gatan med sina luncher i handen. Nästan varje elev hade en påse chips och en läsk.

Så nu är jag riktigt taggad att pröva minimera dolt socker i kosten (och helt synbart socker också såklart). Det finns så mycket vi äter och dricker som innehåller extra socker, och det känns dumt att bli beroende, må dåligt och inte kunna prestera lika bra pga något sådant. (Har ni inte sett dokumentären "Fed Up" så kan ni kolla den för mer info. Finns på netflix.) Nu har vi ju inte så fruktansvärt hemska vanor från förr, då vi t.ex. inte dricker läsk eller nåt sånt, en man kan ju alltid bli bättre. Dessa saker hade jag tänkt prova på:

1. Skippa ketchup och fixa tomatsås då man äter pasta istället.

2. Baka eget bröd (i alla fall oftare än nu), så vet jag vad som åker i degen.

3. Dricka vatten istället för saft (gäller mest mannen).

4. Inte köpa fettfria produkter (gör vi oftast inte, men ibland kollar vi inte).

5.  Gör egen granola och fruktpurè till yoghurten.

6. Skippa alla frukostflingor, köpis sylter, nutella, och godis på vardagarna.

2 kommentarer:

Yvonne sa...

En sak som jag faktiskt inte tänkt på, men som jag såg på en blogg i somras är att de flesta torkade frukter som man köper i mataffärer är sockrade. Så om man t.ex. vill göra egen müsli med så lite tillsatt socker som möjligt gäller det att läsa innehållsdeklarationerna noga! Det är förstås inte så stora mängder, men ändå... Onödigt!

Jenn sa...

Jamen precis! Om det är gott redan, varför tillsätta socker? Helt sjukt! Jag torkar som bäst äpplen i ugnen och ska sätta det i min granola. Torkade frukter i butiken är ju dyra också.