banner

banner

onsdag, november 25, 2015

Det där måste du tåla!

Kom mig in på carolinebergeriksen.no igår och läste hennes inlägg om "mammapolitiet". Hon hade fått en rätt så elak kommentar från en läsare efter att ha publiserat ett inlägg där hon var ute och åt med sin familj, trots att hennes dotter var förkyld. De är alltså på semester på Kanarieöarna. Mammapolisen anklagade henne för att vara självisk, inte bry sig om sitt barns bästa och påstod sedan att ingen har så mycket ensamtid som Caroline har. Du kan läsa hela grejen på hennes blogg.

Caroline svarade då genom att skriva ett sakligt inlägg där hon förklarade situationen och helt enkelt bad damen att inte lägga sig i saker som hon inte visste någonting om. Mammor vet bäst vad deras barn behöver och kan döma utifrån situationen vad de klarar av och inte.

Nu är det inte egentligen själva mammapolisen eller ens Carolines svar jag ville ta upp, utan de kommentarer hon fick när hon stod upp för sig själv. De flesta var uppmuntrande ord från andra som också var less på mammapolisen. Men så var det också en hel del som sa att "Sånt här ska du tåla! Fläker man ut sitt liv på internet så ska man klara av att få dålig kritik!".

Jag förstår att det är många som tänker så. Sätter man ut sitt liv på en blogg så har andra rätt att kritisera det...? Samma sak som att det är okej att vilt spekulera kring kändisars kärleksliv och drogproblem. Har man en gång blivit en offentlig person så har man sagt upp sin rätt till privatliv och empati. Är det så?

Nej, det tycker jag verkligen inte. Det är aldrig okej att vara elak, att trakassera och hitta på saker om andra människor. Oavsett om de är privata eller offentliga personer! Nej, vi ska inte tåla vad som helst. Vi kan inte alltid vända andra kinden till. Man måste få lov att försvara sig då det krävs.

Fattar inte varför det är så svårt för vissa att förstå att kändisar, bloggare, TV-personligheter etc. är riktiga människor. Ord sårar även dem. Det är lika lite okej att skriva en osaklig kommentar åt en känd bloggerska som det är att stå och skälla ut någon random person i butiken (Herregud! Hur mycket chips ska du äta egentligen?! Tänk nu lite på din hälsa!).


2 kommentarer:

Jean sa...

En offentlig person ska tåla kritik, i den mening att om Sipilä för dålig politik och sedan drar en räkä med Timo så ska man kunna kritisera dem och ifrågasätta beteendet.
Men när det gäller barnuppfostran så finns det en lag som säger vad man får och inte får göra med barn året 2015, och så länge allt faller inom det så ska heller inte någon annan uttala sig.
Undantaget är väl då vaccinvägrare, men där kommer de ju bara helt sonika att driva igenom en lag den dagen det blir ett allvarligt problem.

Jenn sa...

Helt klart, man får ge kritik, sålänge den är saklig. Dock tycker jag det är helt ok att försvara sin sak ifall man tycker att personen har fått fel uppfattning. Förstår int riktigt det där med att anonyma ska få skriva vad som helst och sen ska bloggaren bara sitta tyst och tåla det.

Jo, men det gäller ju alla, inte bara kändisar. Om det hade varit frågan om vanvård så ska man såklart lägga sig i,men det gäller ju också folk man ser på stan.