Jag brukar googla "middagstips" och hitta massor med förslag på olika hemsidor. Man kan då välja att använda de recept som finns där, eller modifiera dem lite för att passa familjens smak. Detta gör jag ganska ofta, då jag inte äter starka kryddor eller lök. Hittills har det fungerat riktigt bra! Denna paj är ämnad att göra plockmat av, alltså små pajer, men det gick lika bra att göra en större paj. Jag satte lite extra ricottaost i, för att det skulle fylla ut och för att det annars hade blivit över. Receptet är hämtat från recept.nu.
Ricotta- och spenatpaj med soltorkad tomat
Ingredienser
Pajdeg
- 175 g Smör, kylskåpskallt
- 4 dl vetemjöl
- 0,5 tsk salt
- Ev. iskallt vatten
Fyllning
- 1 st ägg
- 1 dl standardmjölk
- 125 g ricottaost
- 40 g färsk spenat, finhackad
- 1 msk färsk basilika, finhackad
- 15 g pinjenötter, rostade och finhackade
- 4 st soltorkade tomater i olja, finhackade
- salt
- peppar
Gör så här
Pajdeg
- Värm ugnen till 200 grader.
-
Arbeta snabbt ihop smör, vetemjöl och salt för hand eller i matberedare.
-
Överarbeta inte degen.
-
Tillsätt några droppar kallt vatten om degen känns torr.
-
Låt stå kallt i cirka 30 minuter.
-
Smörj en minimuffinsform.
-
Tumma ut degen i formarna.
- Låt plåten stå i kylen i 15 minuter.
Fyllning
- Vispa ägget.
-
Rör i mjölken och tillsätt resten av ingredienserna.
-
Smaka av med salt och peppar.
-
Fördela fyllningen i formarna.
-
Grädda i cirka 20 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar