banner

banner

tisdag, augusti 18, 2015

Vegetarisk måndag

Som en del av vår sundare livsstil har mannen och jag infört vegetarisk måndag. Detta betyder (som namnet tyder på) att vi äter en vegetarisk rätt till middag på måndagar. För oss är det ett jättebra sätt att utforska nya maträtter på och samtidigt värna om miljön. Själv äter jag ju vegetarisk lunch nästan varje veckodag, men till middag brukar vi äta ganska mycket kött. Sen finns det ju så många goda vegetariska rätter. Det gäller bara att våga prova! Igår prövade vi oss på en ricotta- och spenat paj och vi tyckte båda den var jättegod! Denna goding hade vi kanske aldrig hittat om vi bara hade tragglat på med samma gamla maträtter som vi alltid gör. Det blir ju så lätt på det viset. Visste ni att de flesta hushåll har 10 maträtter som de äter under hela året? Inte underligt att det brister i entusiasmen för matlagning! Hur tråkigt är inte det?

Jag brukar googla "middagstips" och hitta massor med förslag på olika hemsidor. Man kan då välja att använda de recept som finns där, eller modifiera dem lite för att passa familjens smak. Detta gör jag ganska ofta, då jag inte äter starka kryddor eller lök. Hittills har det fungerat riktigt bra! Denna paj är ämnad att göra plockmat av, alltså små pajer, men det gick lika bra att göra en större paj. Jag satte lite extra ricottaost i, för att det skulle fylla ut och för att det annars hade blivit över. Receptet är hämtat från recept.nu.



Ricotta- och spenatpaj med soltorkad tomat


Pajdeg

  • 175 g Smör, kylskåpskallt
  • 4 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk salt
  • Ev. iskallt vatten

Fyllning

  • 1 st ägg
  • 1 dl standardmjölk
  • 125 g ricottaost
  • 40 g färsk spenat, finhackad
  • 1 msk färsk basilika, finhackad
  • 15 g pinjenötter, rostade och finhackade
  • 4 st soltorkade tomater i olja, finhackade
  • salt
  • peppar 

Pajdeg 
  1. Värm ugnen till 200 grader.
  2. Arbeta snabbt ihop smör, vetemjöl och salt för hand eller i matberedare.
  3. Överarbeta inte degen.
  4. Tillsätt några droppar kallt vatten om degen känns torr.
  5. Låt stå kallt i cirka 30 minuter.
  6. Smörj en minimuffinsform.
  7. Tumma ut degen i formarna.
  8. Låt plåten stå i kylen i 15 minuter. 
ELLER gör som jag och köp färdig pajdeg. Klä in en form med den färdiga degen och tillpassa. Ugnen kan du fortfarande ha på 200 grader.


Fyllning 
  1. Vispa ägget.
  2. Rör i mjölken och tillsätt resten av ingredienserna.
  3. Smaka av med salt och peppar.
  4. Fördela fyllningen i formarna.
  5. Grädda i cirka 20 minuter.
 

Inga kommentarer: