banner

banner

torsdag, juni 25, 2015

Plockar fram spåkulan

Som miljöingenjör så spenderar jag en hel del tid med att fundera på miljön. Det är ett intresse som sträcker sig förbi mitt arbete och som gör att jag alltid ser miljöpåverkan i vardagssituationer. Tyvärr är det så att de flesta blir immuna mot det som kommuniseras gällande miljö. Jag tror inte det har så mycket med personerna att göra, utan snarare om hur informationen vinklas. Det tjatas och tjatas och tjatas om negativa miljöeffekter. Allt vi gör har som bekant en miljöeffekt, och ofta vinklas informationen på ett sånt sätt att den berättar för oss om allt vi gör fel. Till sist känns det omöjligt att göra "rätt" och folk orkar inte lyssna längre. Det tycker jag är otroligt synd.

Låt mig därför måla upp en bild för er. Detta är något jag ofta tänker på och som motiverar mig att fortsätta med mina försök att göra världen renare och friskare. Såhär ser jag framtiden, om vi fortsätter att försöka och inte ger upp kampen om miljön.

1. Elbilarna kommer att utvecklas och bli lika vanlig i trafiken som en Toyota Avensis. I storstäder prioriteras elbilarna och kanske måste man tom. betala utsläppsavgift för att ta in en vanlig bränslebil i storstäder (i Oslo betalar man en avgift för att köra med dubbdäck på vintern). Vanliga bränslen utvecklas också för att minimera utsläpp. Tänk er att gå genom Helsingfors centrum i rusningstrafik och inte känna lukten av tjocka avgaser. Vilket underbart arv åt våra barnbarn!

2. Pälsnäringen avvecklas och försvinner. Jag tycker inte att man ska avsluta pälsnäringen rakt av. Det är en inkomstkälla för många, men i grund och botten en onödvändig verksamhet (man kan göra väldigt bra fuskpälsar idag). Västvärlden skulle sätta stränga krav på hur djur behandlas i övriga världen. (googla aldrig pälsfarm i Kina, om ni inte vill ha trauma för livet) Straff för vanvård av djur blir strängare och uppfödning och försäljning av djur bör bli mer begränsat. I min mening så borde såna som lämnar sin "sommarkatt" på sommarstugan under vintern åka i fängelse för grov försummelse av husdjur.

3. Kolkraftverk finns inte längre. Energi kommer från förbränning av sopor, vatten- och vindkraft... teknologin går ständigt framåt. Vem vet, kanske en ny energikälla uppfinns? Industrin har högre krav då det kommer till miljö och utsläpp, vilket får växthuseffekten att äntligen svänga. Klimatförändringen avtar och vi kan igen njuta av snö på julafton och plusgrader på midsommar. Mindre stormar och extremt väder gör att vi kan använda pengarna på annat än t.ex. stormröjning... kanske fler speciallärare till skolorna eller mer roliga aktiviteter på åldringshemmen?

4. Kraven på saker vi äter, dricker, inhalerar och applicerar på kroppen höjs märkvärt, och vi måste inte längre vara rädda för alla ingredienser i t.ex. en fuktighetskräm. Ekologiska råvaror subventioneras och information om ekologisk fotspår och eventuella gifter finns tillgänglig för konsumenten. Vilket äpple skulle du hellre köpa: det som har en lång lista på spårämnen från besprutning, eller det som bara är rent äpple?

5. Folk som kastar saker i naturen får stränga böter, och vid extrem nedskräpning så kan man få fängelsestraff (som i Singapore). Vi kan igen njuta av rena gator, parker, stränder etc. Det vi sparar in på städning används till kontroll.

6. Iom att utsläppen minskar både på land och till havs så blir våra hav friskare. Vi kan nu bada vid rena stränder och inga blågröna alger syns så långt ögat kan nå. Ekosystemen återhämtar sig pga minskade utsläpp och strängare regler vad gäller fiske.

7. Miljöpåverkan är en del av undervisningen genom hela skolan. Barnen är framtiden och miljön är en esentiell del av vårt fortsatta liv på denna planet. För mig är det helt självklart att barn ska lära sig hur deras handlingar påverkar miljön.

8. Bara om några år kommer en ny hippierörelse att starta. Ganska lik den som uppstod på 70-talet, men eventuellt med mindre droger och mer fokus på en naturnära livsstil. Trenden har redan börjat och det skulle inte förvåna mig om det snart fanns massor med människor som bodde spartanskt och naturnära. Folk är trötta på alla hot om krig och plastprodukter, så de väljer ett annat liv. Ett liv som kombinerar No Poo, veganism, raw food, självhushållning och vem vet vad. Låter det inte ganska mysigt egentligen?

Såhär ser jag på saken. Har ni några spådomar om framtiden?



8 kommentarer:

linnea p. sa...

Gillar de här spådomarna skarpt! Hoppas de visar sig vara sanna. Särskilt intressant tycker jag att den där sista punkten är, har själv också spekulerat i samma trend och önskar verkligen att den skulle slå igenom ordentligt -- så pass att en tämligen "avslappnad" variant av den blev den mainstreamiga normen, typ sådär på samma sätt att nästan alla är mer eller mindre "hipster" idag, trots att det för några år sen var hemskt löjligt. Men nu ska nästan alla ha skägg, fixed gear-cyklar, brygga sina egna ölsorter och samla på vinyler och så vidare. Den subkulturen har inte nåt att göra med miljö, förstås, men en hel del livsstil har ändå slutit upp bakom det där estetiska tycker jag och håller ju faktiskt på många plan att gå över till just det där naturnära, miljömedvetna som du pratade om. Ecohipster! :)

Jenn sa...

Haha, gillar din term Ecohipster! :D Visst vore det fint om vi kunde släppa all materialism och alla kemiska cocktails. Kanske för bra för att vara sant, men man får ju drömma!

Maria sa...

Hoppas verkligen det går i den här riktningen, sådär tänker jag väl lite själv också! Jag kan ju inte direkt säga att jag är perfekt själv, men vissa saker gör jag ju och avstår från. Försöker att inte äta så mycket kött, återanvända vissa saker etc. På tal om friskare hav, har du läst om städfarkosten som ska rensa haven på plast? Fantastiskt om haven snart kan bli av med majoriteten av plasten som flyter omkring!! :) -->
http://supermiljobloggen.se/nyheter/2015/06/varldens-storsta-stadfarkost-borjar-rensa-haven-pa-plast-nasta-ar

Jenn sa...

Ja inte är jag heller perfekt Maria. Man gör så gott man kan. Jag tror också att sålänge man tänker på miljön så kommer man att bättra sig hela tiden. :)

Oh! Det visste jag inte! Så spännande! Ska bli intressant att se hur de tänker rensa upp plasten. Har förstått att det är en slags slurry. Tyvärr så lär det ju bli lika illa igen om inget görs åt källan...

Jean sa...

Faktum är ju att vi redan betalar bränsleavgifter enligt utsläpp på traditionella bilar. Och att uppmuntra till dubbfria däck så som de gör i Oslo är idiotiskt, varje gång det kommer lite halka eller ens regnar(!!?) i Hesa så är det kollisioner i varje större korsning. Dåliga förare och dåliga däck är en dålig kombination.
Slopad bilskatt på riktiga elbilar skulle kanske vara rätt väg att gå, men en ännu viktigare sak när det gäller Helsingfors skulle vara att få bort bussarna och ersätta interntrafiken med spårvagn, metro och Kutsuplus.
Människor kan slussas från centrum till stadsgränsen med tåg som går med några minuters mellanrum, och vid stadsgränsen finns rejäla busscentraler och parkeringsplatser som betjänar de som pendlar till Helsingfors från grannkommunerna. Sådana här parkeringar finns redan (parkera 20km från stan och ta tåg/metro), men de är alltid överfulla samt att man måste betala parkeringsavgift + tågbiljett. Man borde belöna de som inte tar bilen till centrum.

Vad gäller energiförsörjningen så tror jag lösningen ligger i teknologi som förbrukar mindre. LED blir standardbelysning, och husen mer energieffektiva. Industrin är ju till stor del självförsörjande redan nu, med mindre energiförbrukning kanske hushållen också kan bli det bara genom sopförbränningen.

Jenn sa...

Jag säger inte att man ska förbjuda dubbdäck, jag illustrerar hur man uppmuntrar folk att göra sånt som man vill.

Hellre skulle jag få bort bilarna från Helsingfors centrum. Det går ändå inte att köra där utan att mista förståndet, så varför envisas? Bussar har jag inget emot sålänge de är eldrivna. Men visst kunde man utnyttja spåran och metron i större grad. Metron i London fungerar ju t.ex. helt utmärkt.

Jean sa...

Det skulle gå helt bra att köra bil i Helsingfors om det inte var för alla bussar. Att vi har en uppsjö av gamla dieselbussar som har en beläggningsgrad på 18% är enligt mig helt onödigt.
Istället för att ha en massa bussar som går kors och tvärs så kunde man använda kutsuplus-systemet. Man skriver varifrån och vart man ska, och när man ska vara framme, så kommer en liten 10-personers buss och plockar upp en och kör en tillsammans med andra som ska till samma ställe. Om jag t.ex. skulle åka kollektivt till jobbet så skulle jag tvingas ta buss in till centrum och sedan tåg ut till Sockenbacka, 1 timme per väg. Med Kutsuplus skulle det vara en 15 minuters tur (8km). Problemet är att Kutsuplus skulle kosta mig 380€/mån :(

Jean sa...

Det gamla tänket att kollektivtraffik är miljövänligare än bil är enligt mig lite förlegat.
Om en buss har 50 platser och används till 18% så är det grovt uppskattat 10 passagerare i medeltal. De flesta åker bara några kilometer, men bussen kör ändå hela sin rutt, låt säga 50km. Det genererar långt mer utsläpp än att dessa 10 personer skulle sätta sig i sin egen bil och bara köra de kilometrar som de behöver färdas.
Detta genererar ju förstås problemet att vi har för lite vägar och att alla inte har råd med bil, men därför tycker jag Kutsuplus kunde ersätta bussar. Många små bussar som bara kör dit folk ska.